fredag 21 oktober 2016

Isak Gullbing | Norregård

Haj haj, Gullbing här. Nu har jag ny praktik plats hos Jan-Olof på Norregård. En mjölkgård som ligger i Stenslanda utanför Ingelstad. Jag ska vara här i 3 veckor tills skolan börjar igen.

Jag har haft lite all göra i Ladugården som att strö, skrapa, flytta djur, kolla brunst, ge halm, ge vatten och mjölk, köra foder och så vidare.

Men det finns andra saker att göra än att vara i ladugårn, Jag har fått stängsla väldigt mycket på olika fält runt stenslanda.

Och så har jag grävt väldigt mycket grävmaskin, Har fått gräva lite dike så vatten kan rinna fint igenom. Grävde med en Terex som Jan-Olof äger. (Om det är någon som ska ha praktik där ta med min AUX sladd för jag glömde den i maskinen ;P)

Här filmade jag lite där jag och Jan-Olof hade grävt, Som ni ser på videon så rinner vattnet fint i diket. Fotfarande lite ojämnt men det fixade vi efter.

Jan-Olof bestämde sig för att hämta en större skopa till mig som jag kunde gräva med så vi hämtade dig hos en smed i Kalsvik som vi tog i Valtrans Skopa men på en guppig väg så guppade det så mycket så att slangen sprängdes. Som tur va så fanns det en ficka som vi kunde köra in i. En bonde som bor bredvid Jan-Olof kom körde förbi oss så vi hoppade på så vi kunde hämta bilen och verktyg.


Vi tog däcket och körde till Uråsa Maskinaffär och bytte slang och satte på traktor fälgen igen och körde tillbaka och satte på däcket på traktorn igen och körde tillbaka till grävmaskinen och körde igång igen som planerat.

Så kom en jätte trevlig kille som heter Oskar som skulle klöv verka korna på Norregård, Det var roligt och intressant. Allting gick jättebra det gäller bara att ha tålamod och bara ta det lugnt med korna. Inte stressa eller skrika på korna, Det gäller bara att gå med korna  till grinden och ta det lugnt. Här är en film och lite bilder om klöv verkningen.


Det hände en olycka också fast det hände inte på Norregård utan på gården bredvid som heter Lillegård som min klasskompis hade praktik på. Lillegård ringde oss och sa att min klasskompis hade vält med deras spruta. Så jag fick som uppgift att hämta grävmaskinen och larva bort den till Lillegård för att få upp sprutan.

 Det var väldigt intressant men lite pirrigt att få upp den igen med sprutan för mycket kunde har gått fel. Grävmaskinen var bara en 8 tonare så sprutan kunde har vält grävmaskinen med mig i den. Fast allting gick jättebra. Här är en bild innan jag tog upp sprutan.


Så var jag på sista praktik veckan och då fick jag putsa lite beten med en Valmet 505. Väldigt roligt, Riktig go traktor att köra.
Sen sista dan så är det tradition för alla praktikanter att bjuda på tårta sista dagen så jag sa att jag kunde köpa en tårta till Jan-Olof som vi kunde ha på fikat men det gick han inte med på utan den måste vara en hembakad tårta så jag fick baka en tårta för första gången i mitt liv så det var intressant. 5 timmar senare som blev resultatet såhär:

Han blev chockad när jag visade tårtan på morgonen när jag kom till gården, Han bara gapade och sa "Herregud". Han visste att jag aldrig hade bakat förut så han blev chockad, Jag sa att jag hade fått hjälp med tårtan av lite fruntimmer på skolan men han var lika imponerad ändå.

Jag får tacka bästa handledarn Jan-Olof på Norregård för dessa veckor, Har varit otroligt roligt att få jobba med dig. Har vaknat med ett leende på morgonen för det har varit så roligt att få jobba på Norregård. Här är lite bilder: Tack för mig! / Isak Gullbing | LB14E